Riisiposliinia ja blogin uudistunut ilme

1.8.2017

Niin se kesä vaihtui jo elokuun puolelle. Nyt nautiskellaan vielä viimeisistä lomapäivistä, kunnes ensi viikolla on edessä paluu arkeen.

Lomalla on ollut viimein aikaa panostaa blogin tekniseen puoleen, joten yhtenä iltana (ja yönä) päivitin blogin ulkoasun uuteen uskoon. Toivottavasti tekin pidätte uudistuneesta ilmeestä! Samassa rytäkässä päätin vaihtaa myös kuvankäsittelyohjelman parempaan, ja eilen olenkin leikkinyt Lightroomin kanssa. Ohjelma vaikuttaa oikein pätevälle ja selkeälle käyttää. Tavoitteena on, että kuvatkin päivittyvät tämän myötä uudelle tasolle, mutta se taitaa kuitenkin riippua sitten tästä käyttäjästä.

Loman aikana on tullut käytyä harmillisen vähän kirpputoreilla, mutta onneksi löytöjä voi tehdä myös näin kotoa käsin ja viimeisin ostos löytyikin paikallisen FB kirppiksen sivuilta.


Kauan olen riisiposliinia ihaillut ja nyt sain sitä viimein kotiin asti ihailtavaksi. Tarjolla oli 6 kahvikupin setti kermakon ja sokerikon kanssa sekä lisäksi sekalainen setti lautasia. Kahdessa kupissa on särö, mutta ne eivät käyttöä haittaa - jos nyt käyttöön edes tulevat. Kupit ovat nimittäin kovin pieniä ja sopisivat enemmän espresso kupeiksi. Miehen sormille kuppien korvat taitavat olla liian hentoiset ja huvittavaa on, että minä en edes juo kahvia. Mutta kovin ovat kauniit ja sehän minulle riittää. Kupit pääsevät nyt tuvan astiakaappiin, jonka lasiovien läpi niitä tulee varmasti ihailtua päivittäin.


Astiat ovat Arabian tuotantoa ja lautasten pohjissa on kaiverrettuna Arabian lisäksi FHK kirjaimet.
Arabialle riisiposliini tuotteet kehitteli itävaltalaissyntyinen Friedl Holzer-Kjellberg. Ensimmäiset tuotteet valmistuivat vuonna 1942, ja seuraavan kymmenen vuoden aikana riisiposliinista kasvoi Arabialle merkittävä tuote. Vuonna 1974 tuotanto jouduttiin kuitenkin lopettamaan riisiposliinin polttoon liittyvien ympäristöhaittojen (!) takia. Kymmenen vuoden päästä riisiposliinitekniikkaa palauteltiin uudelleen käyttöön ja uskoisin, että ympäristöystävällisemmin tuotantomenetelmin.


Tiesittekö - riisiposliini nimitys tulee astioiden pienistä aukoista jotka ovat kuin riisinjyvien muovaamia. Todellisuudessa aukot on tehty terävällä veitsellä jotka lasitusvaiheessa saavat pintaansa ohuen lasitteen. Tämän kalvomaisen lasitteen ansiosta valo kulkee kauniisti astioiden läpi, mikä muotoilun lisäksi luo astoille niiden keveän ja herkän ilmeen.

En osaa sanoa miltä vuosikymmeneltä nämä ostamani astiat ovat, mutta tiedän, että näitä tulen vaalimaan ja ihailemaan tulevat vuosikymmenet.


Lähetä kommentti