Pavlovan pyörteissä

4.1.2018

Otsikko sen jo kertoi mitä näistä vaahtopyörteistä syntyi.


Tapaninpäiväksi piti keksiä jälkiruoka ja viime joulun Koti ja keittiö-lehdestä löytyi helpolta kuulostava pavlovaresepti. Kakku oli kovasti kaikkien mieleen, joten resepti on paras laittaa tänne talteen ennenkuin ohje hukkuu takaisin lehtipinoihin.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin tekemään kaksi erikokoista marenkilevyä. Ohjeessa ei kuitenkaan neuvottu laittamaan levyjä eriaikaan uuniin (oli kyllä näin jälkikäteen ajateltuna ihan selvä juttu), joten lopulta isompi marenkilevy jäi keskeltä turhankin pehmeäksi ja murtui paloiksi kokoamisvaiheessa. Tämä ei kuitenkaan makuun vaikuttanut ja kakku hävisi viimeistä murua myöden, mutta sen verran jäi kaivelemaan että uutena vuotena piti ottaa pavlova-revanssi.

Tällä toisella kerralla en halunnut lähteä arvioimaan levyjen paistoaikojen eroja, joten otin varman päälle ja tein levyistä lähes samankokoiset, joilloin kypsymisaikakin oli luonnollisesti sama. Ja tässä tulee resepti tälle ihanan kevyelle tylliunelmalle:


MARJA-PAVLOVAKAKKU

4 valkuaista
2 3/4 dl sokeria
3 tl maissijauhoja
1 tl valkoviinietikkaa

Täytteeksi:
2 dl vispikermaa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
sokeria oman maun mukaan 
hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria

marjoja oman maun mukaan
~

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri muutamassa osassa samalla vatkaten.
Kun seos on paksua ja kiiltävää siivilöi maissijauhot sekaan ja lisää viinietikka.
Vatkaa vielä hetki.
Muotoile massasta leivinpaperille kaksi pyöreää, halkaisijaltaan n.16-20cm, marenkipohjaa.
Pyöräytä lusikalla pohjien keskelle laakeat kuopat täytettä varten.
Paista pohjia 120-asteisessa uunissa n. 1,5h.
Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma, vaniljajauhe ja sokeri.
Lisää joukkoon jogurtti.

Kokoa kakku juuri ennen tarjoilua.
Laita alempi marenkikerros tarjoiluvadille.
Levitä päälle jogurtti-kermavaahtoa sekä marjoja.
Aseta toinen marenkikerros päälle ja levitä loppu vaahto sekä marjat. 


Tämä kakku oli helppo tehdä ja varmasti jää meidän herkkuvalikoimaan.
Molemmissa kakuissa käytin marjoja pakkasesta ~ mansikkaa ja karpaloa. Mansikoista irtosi jonkin verran mehua, joten niitä laitoin kakkuun kohtuudella. Loput mansikat laitoin tarjolle erikseen josta niitä sai vielä lisätä oman kakkupalan kylkeen.

Tämä on siitä mahtava kakku, että täytettä voi varioida sesongin ja oman maun mukaan. Ja marenkipohjat voi hyvin valmistaa jo edeltävänä päivänä, jolloin juhlapäivänä ei tarvitse kuin vispata kerma ja koota kakku.

Sopii hyvin meille joilla on aina juhla-aamuna sata rautaa tulella!


4 kommenttia

  1. Ai että, varmasti hyvää... Mukavaa loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli herkkua! Nyt kipeällä kurkulla voi vain haaveilla rapeasta marengista ;) Ihanaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Hei! Löysin ihastuttavan blogisi vasta nyt. Erityisen ihana oli työ/vierashuone mielestäni. Olisin nyt kysynyt mistä tapetti ja valkoinen kaunis amppeli ovat hankittu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne! Kiva kun löysit tänne ja kiitos ihanasta kommentistasi! Pidän myös erityisesti tuosta tapetista, joka on Tapettitalosta ja malli on Oratuomi. Amppeli taas on Bloomingvillen mallistosta, ja näyttäisi olevan alessa täällä:

      https://www.scandinaviandesigncenter.fi/sisustus/maljakot--ruukut/Bloomingville-amppeli/?VariantId=22690-01

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista