Tapetin uudistus kalkkimaalilla

1.2.2019

Helmikuu tulla heilahti! Kovasti täällä jo kevättä odotellaan, joten toivotan iloisin mielin tämän pätkäkuukauden tervetulleeksi!


Tänään pääsen näyttämään millaisen muutoksen meidän makuuhuone on kokenut.
Jo muutamaan otteeseen olen pohdiskellut mitä tekisin tämän huoneen tapetille.  Tapetin magnolian oksat ovat viehättäneet edelleen, mutta tapetin väri ja kuvion kontrasti ovat olleet jotenkin epäsoinnussa yläkerran muun värimaailman kanssa. Tapetti on tuntunut liian hallitsevalta ja olen pitkään kaivannut makuuhuoneeseen keveämpää ilmettä.
Olen palloitellut kalkkimaalattujen seinien ja uuden tapetin välillä, mutta kumpikaan ei ole tuntunut oikealta ratkaisulta. Makuuhuoneen tapetti on ollut vasta muutaman vuoden seinässä, joten olisi tuntunut rahan haaskaukselta peittää se jollain uudella. Lopulta rohkenin kokeilla uuden tyyppistä ratkaisua, joka ei kaiken lisäksi maksanut mitään.


Minulla oli vintillä jämät luonnon vaaleaa Kalklitir maalia, jolla rupesin kokeilemaan tapetin uudistamista. Maali oli aikoinaan jo sekoitettu valmiiksi (Kalklitir on siis jauhetta johon sekoitetaan vesi) ja nyt vintillä seistessään muuttunut koostumukseltaan pastamaiseksi. Tarkoituksena oli löytää maalille koostumus millä saisin tapetin pintaan vaalean värin, mutta peittämättä kuitenkaan tapetin kuviota liikaa.
Otin maalista kokeilueriä joita ohensin vedellä ja testailin tapettitilkkuihin. Lopulta parhaaseen lopputulokseen pääsin alkuperäisellä paksulla pastalla.


Kun tapetinpaloihin lopulta onnistui haluttu pinta siirryin maalaamaan seiniin. Tässä oli edelleen iso riski, että isolla pinnalla maali jäisi liian epätasaiseksi ja lopputulos olisi epäsiisti. Päätin kuitenkin ottaa sen riskin. Viimeisenä vaihtoehtona olisi sitten maalata seinät peittävällä kalkkimaalilla.


Maalasin tai oikeastaan hieroin pastan seiniin paksulla pehmeä harjaksisella pensselillä. Pensseli on itseasiassa juurikin kalkkimaalille tarkoitettu. Muutamien ensi vetojen jälkeen olin aivan varma, että käsi olisi seuraavana päivänä kipeänä, koska pensseliä piti todella painaa ja pyöritellä, jotta pinnasta sai kauniin utuisen.
Lopulta kaikki kolme seinää oli maalattu kahdessa tunnissa. Maalatessa lattialle putoili jonkin verran kalkkimuruja, joten siivoukset tuli vielä tähän päälle, mutta aika nopea homma oli kuitenkin. Koska maali oli jo itsessään hyvin kuivaa niin seinätkin kuivuivat hetkessä. Vältin kuitenkin seuraavaan päivään asti seinien hankaamista, joten yhdeksi yöksi sängyn pääty laitettiin vain kevyesti nojaamaan seinää vasten.


Riskinotto kannatti ja lopputuloksesta tuli paljon parempi kuin osasin odottaa! Seinät ovat edelleen tapetoidun näköiset, mutta tapetin kuvio jää nyt enemmän taustalle, jolloin huonekalut ja tekstiilit pääsevät paremmin esille. Pinnasta tuli myös ihanan utuinen ja elävä mitä ominaisuutta vaan niin rakastan kalkkimaalissa!
Jos haluat ihmetellä muutosta, niin tuon ylemmän maalauskuvan lisäksi vanhan makuuhuoneen näkee myös täältä


Uudessa keveämmässä makuuhuoneessa on ihana sulkea silmät ja nukahtaa!

zzzzzzzzzzzzzzz


Lähetä kommentti