*DIY* Jääkaappi sisustustyyliin sopivaksi

26.10.2018

Tämän päivän kuvat ovat vanhat, mutta juttu uusi. Tänään kerron miten naamioin keittiön kylmäkalusteet sisustukseen sopivaksi.


Meillä on erillinen jääkaappi ja pakastin, jotka seisovat tuvan nurkassa. Alkuperäisen jääkaappipakastin yhdistelmän päivittäminen tuli eteen muutama vuosi sitten syömäkunnan kasvaessa. Tuolloin pyöriteltiin integroitaviakin vaihtoehtoja, mutta tarjonta oli sen verran suppeaa, että lopulta päädyimme laadukkaisiin vaihtoehtoihin ilman integrointi ominaisuutta.
Aikani kuitenkin katseltuani kiiltävää metallinhohtoa keittiön nurkassa aloin harkitsemaan ovien maalausta. Kalkkimaali kävi tuolloin mielessä, mutta siirsin aina projektin aloitusta, kunnes sain uuden idean. Mitä jos oviin laittaisikin tapetin! Hyväksytin ajatuksen vielä miehellä ja kurvasin tapettikauppaan. Vanhassa Porvoossa on pieni tapetti liike, josta kävin kyselemässä poistuvia tapettirullia. Omistaja kanteli minulle takahuoneesta rullia näytille ja lopulta löytyi täydellinen vaihtoehto; Boråstapeter:n Helena. Rulla oli poistuvaa väriä, joten sain sen mukaani mukavaan hintaan.


Seuraavaksi piti miettiä millä liimalla tapetin saisi pysymään metallipinnassa kiinni. Tapettiliima ei metalliin käynyt, joten mies etsi rautakaupan valikoimasta järeämpää tököttiä. Tämä vaihtoehto lupasi tarttua muun muassa tekstiiliin ja metalliin, joten sillä uskalsin lähteä kokeilemaan. Suoritin kuitenkin koeliimauksen ensin pellin palaseen, jolla varmistin ettei liima tule tapetista läpi.


Ja sitten sovittelemaan tapettia paikoilleen. Tapetti oli 53cm leveää, joten oven reunoille jäi vaaleat reunukset. Tämä oli lopulta ihan hyväkin, ettei tarvinnut kahvan kohtaa ruveta leikkailemaan tapettiin.
Mallailin tapetin ensin paikoilleen jääkaappimagneettien avulla, ja kun tapetti oli symmetrisesti ja suorassa niin kiinnitin sen reunoista muutamilla washiteippi pätkillä. Washiteippi oli siitä hyvä, että se on helposti irtoava eikä jätä jälkiä tapettiin eikä muille pinnoille. Teippasin vielä reunoihin ylhäältä alas apuviivat liiman levittämistä varten.


Ja sitten liimaamaan. Apuna minulla oli pieni laadukas pensseli. Laadukas siksi ettei tarvinnut pelätä pensselistä irtoavia karvoja, ja koska sivujen rajaukset on tarkkaa puuhaa niin pensselin piti olla riittävän jämäkkä. Hetken aikaa keräsin kyllä rohkeutta vetää ensimmäisen kirkuvan keltaisen liimajuovan tuohon valkoiseen oveen... Aloitin liimaamisen ylhäältä päin ja koko oven kävin läpi 4-5:ssä osiossa. Jääkaappimagneetit olivat tässä hyviä apuvälineitä kun rullan loppuosa piti saada pysymään ylhäällä liiman tieltä pois. Liiman levitin koko alueelle ja reunat rajasin teippimerkkien mukaan. Patalappu toimi apuna tapettia rullatessa takaisin liiman päälle. Tästä tuli oikeastaan mieleen kirjojen päällystäminen. Seuraavana päivänä tasasin vielä tapettiveitsellä ylä- ja alareunasta ylimääräiset tapetit pois. Valmis!

Omasta mielestä tapetti pehmensi tuota nurkkaa kivasti. Tapetin pinnassa on pieni tekstuuri joka saa tapetin näyttämään lähes kankaalta. Pinta kestää myös pientä pyyhkimistä, joten mahdolliset tahrat saa tuoreeltaan pyyhkäistyä pois. Tämä onkin varmasti välttämätön ominaisuus jos tällaiseen hommaan päättää ryhtyä. Ja kivaa tässä lopputuloksessa on myös, että jääkaappimagneetit pysyvät kiinni ihan samalla tavalla kuin ennenkin, joten lasten vaihtuvasta taidenäyttelystä ei ole tarvinnut luopua äidin hupsutusten takia ;)


Mitä mieltä olette? 
Oliko hitti vai huti?



4 kommenttia

 1. Enpä ole aikaisemmin tajunnut, että jääkaapiin oviin voisi laittaa tuollaista päällystä. Todella hienon näköiset ja sopii tuohon keittiöön hyvin. Meilläkin meni juuri jääkaappi rikki ja mietin pitäisikö kutsua huoltomies korjaamaan vai vaan ostaa kokonaan uusi. Tuollainen päällystystaktiikkahan voisi olla hyvä vaihtoehto ja saisi uutta pintaa murto-osalla siitä mitä uusi jääkaappi maksaisi. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija ja kiva kuulla, että sait täältä ideaa! Tämä tapetointi-idea menee itsellä sarjaan "miksi en tätä aiemmin keksinyt" ja olen edelleen noihin oviin super tyytyväinen! Jääkaappi on useimmiten tarpeellinen rumilus, ja kun tapettitarjontaa on vaikka kuinka, niin siitä voikin saada keittiön kaunistuksen!

   Poista
 2. Meillä on myös mummolasta peritty vanha, tosi tunnelmallinen jääkaappi mikä oli toimiva mutta pinnoiltaan hyvät päivänsä nähnyt. Mietittiin pinnan käsittelyä hiekkapuhalluksella. Kiva idea tuo tapetti myös, ja varmasti saa halvalla juuri noista poistuvista malleista.

  VastaaPoista
 3. Hauska idea päällystää jääkappi tapetilla. Meillä pitäisi tehdä kylmälaitehuolto jääkaappipakastimelle täällä Vihdissa. Sen yhteydessä olisi kiva saada jotain uutta piristystä keittiön sisustukseen.

  VastaaPoista