Pyörähdys puutarhassa ja arvonnan voittaja

18.6.2017

Hiirkoskella on tänä viikonloppuna nautittu auringonpaisteesta ja puuhailtu pihahommien kimpussa. Toivottavasti teilläkin on mennyt viikonloppu mukavasti!

Ensiksi kiitos kaikille keittiöliina-arvontaan osallistuneille ja tällä kertaa onni suosi osallistujaa numerolla 23, eli anna s. pääsee huhkimaan uusilla liinoilla kesän siivoiluja.


Lauantaiaamuna päätin pyörähtää katsomassa mitä lämpöaalto on pihalla saanut aikaan. Kameraan tallentuikin aika paljon kaikenlaista, joten varoitan jo etukäteen kuvatulvasta...

Vanhan talon omistajat tietävät kuinka vanhan kunnostaminen on paljon hitaampaa kuin uuden rakentaminen ~ tämä pätee myös vanhaan pihaan.
Helpoinhan olisi tulla traktorin ja kaivurin kanssa paikalle ja muokata alueet kuntoon kertaheitolla. Mutta vanhassa pihassa, kuten meillä, on monesti kulkureitit kapeita ja istutuksia jo valmiina, joten isojen koneiden kanssa pihalle ei pääse ilman rikkomatta jo jotain olemassa olevaa.
Meidän pihassa lisää haastetta tuo myös tontin rinnemäisyys. Pihaa olemme päättäneet pengertää luonnonkivien avulla, ja tämä tullaan tekemään nyt suurimmaksi osin miesvoimin. Mutta ehjä kottikärryn rengaskin varmasti helpottaisi asiaa...


Joitain pengerryksiä on jo aloitettu ja saatu valmiiksikin, nimittäin ylläolevissa kuvissa näkyy kulmaa talon edustalle tehdystä kukkapenkistä.
Valmistuviin kukkapenkkeihin on tarkoitus pelastaa pihasta sieltä täältä löytyviä perennoja, ja tässä talon edustan kukkapenkissä perennat ovatkin jo päässeet vauhdikkaaseen kasvuun.


Talon edustalta eli pihan vanhimmasta osasta löytyy omenapuut ja punaherukkapensaat. Talon nurkalla seisoo vanha sireeni ja toisessa reunassa vanha juhannusruusu.
Takapiha on aikoinaan ollut viljelykäytössä, ja muutama vuosi ennen meitä oli sitä ruvettu muuttamaan puutarhaksi. Harmiksi tätä työtä ei kuitenkaan oltu tehty riittävän perusteellisesti, vaan kohopenkit oli ripoteltu turhan isolle alueelle ja perennat oli istutettu penkkeihin liian harvakseltaan. Muutaman ensimmäisen vuoden yritin kitkeä penkit vallanneet heinät ja vuohenputket pois, mutta kun nuo vihulaiset ovat saaneet ylivallan on järkevää perustaa penkit uudelleen. Ja tätä työtä nyt pikkuhiljaa tehdään.


Pihan toimintoja ja puutarhan muotoja olemme vuosien varrella miettineet moneen kertaan, ja nyt talon ympäristö on jokseenkin hahmoteltu.
Paljon on siis pengerrettävää. Talon edustalle istutetaan lisää hedelmäpuita ja marjapensaita, ja talon takapihalle on tulossa nurmialue lasten leikkejä varten. Kukkapenkkejä sekä pieniä istuskelualueita tehdään sopivasti sinne ja tänne.


Puutarhan muotoja mietittäessä olemme siitä onnellisia, että pihassa on valikoima erilajikkeita ja -kokoisia puita. Puut luovat rungon puutarhalle ja jakavat meidän isoa pihaa osioihin. Ja lapset tietysti löytävät mahtavat majapaikat puiden lomasta ~ kuten tuo tuijaluola tuossa ylemmässä kuvassa.


Näin kesäisin puiden saadessa lehdet piha muuttuu hyvinkin suojaisaksi vieressä kulkevalta tieltä, mutta talvisin tilanne on toinen. Havupuita onkin tarkoitus istuttaa lisää antamaan pihalle näkösuojaa myös talvisin.


Jos joku jo huomasikin, niin sivupalkkiin on ilmestynyt Instagram kuvake, jonka takaa löytyy pikku hiljaa päivittyvä Hiirkosken kuvapalapeli. Tervetuloa seuraamaan sitäkin kautta puutarhaunelmia ja muita hetkiä meidän arjesta!


2 kommenttia