Sisustuskurpitsat ja maukas kurpitsakakku

22.10.2019

Tänään sisustusta ja kurpitsajuttuja!


Syksyn sävyinen pöytäliina on kaivettu kaapista ja ihanat oranssit pallerot aseteltu sen kaveriksi! Viime vuonna "löysin" kurpitsat osaksi syksyn sisustusta, ja kuluvan syksyn aikana ne ovat täällä blogissakin ehtineet jo moneen kuvaan mukaan.



Talvikurpitsa on siitä kiva, että se säilyy ihan huoneenlämmössäkin, kunhan kaupassa muistaa valita täysin ehjän yksilön. Tänä vuonna tuli ostettua vain oransseja, vaikka vihannesosastoilta löytyy nykyään mitä erikoisemman värisiä ja muotoisia kurpitsoja - niitä valkoisia "sisustushitti" kurpitsoja unohtamatta. Ja vaikka noita palleroita mielellään katseleekin, niin halusin kokeilla miten kurpitsa taipuisi makeisiin herkkuihin.


Arvoin kurpitsapiirakan ja -kakun välillä, mutta Anna-lehdestä löytynyt kurpitsakakun ohje vei voiton. Muuntelin makumaailmaa hieman mausteisempaan suuntaan ja lopputuloksesta tuli oikein mainio!
Kakku oli makea ja mehevä, johon sitruunainen tuorejuustokuorrute toi sopivasti kirpakkuutta. Meillä kakusta pitivät kaikki, ja maku vain parani seuravaan päivään - kolmantena päivänä sitä ei tainut enää jäljellä ollakkaan ;)




KURPITSAKAKKU

Kakku:

2 keskikokoista talvikurpitsaa paahdettuna,
josta tuli sosetta 3 dl

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
 1 tl kardemummaa
ripaus neilikkaa
200g voisulaa

(tuorepuristettua) appelsiinimehua kostutukseen


Kuorrute ja täyte:

400g tuorejuustoa
50g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
vähintään 2 rkl sitruunamehua (minä laitoin rutkasti enemmän)

*

Tein kakun 24cm irtopohjavuokaan, 
mutta pienemmällä vuoalla olisi kakkuun saanut kivasti lisää korkeutta.

*

Leikkaa kurpitsat isoiksi lohkoiksi ja kaiverra siemenet pois.
Paahda kurpitsalohkoja 200 asteisessa uunissa kunnes hedelmäliha on pehmeää.
Poista kurpitsalohkoista kuoret ja soseuta jäljelle jäänyt hedelmäliha sauvasekoittimella.

*

Vaahdota munat ja sokerit.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen voisulan kanssa vaahdon sekaan.
Lisää lopuksi jäähtynyt kurpitsasose.

*

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45min.
Pistele lämpimään kakkuun tikulla reikiä.
Kostuta pinta mehulla ja anna mehun valua kunnolla pisteltyihin reikiin.
Peitä foliolla ja anna vetäytyä vähintään pari tuntia (minulla vetäytyi jopa yön yli).

*

Vatkaa tuorejuusto ja voi kunnolla sekaisin.
Sekoita joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu.
Maista ja mausta lisää jos oma kieli sitä vaatii.

*

Halkaise kakku kahteen osaan.
Lisää puolet täytteestä väliin ja loput päälle.
Anna täytteen valua reunojen yli.
Koristele oman mielen mukaan,
 ja leikkaa iso pala kuuman juoman kaveriksi!





Muistuttelen vielä, 
että edellisen postauksen arvontaan ehtii osallistumaan vielä keskiviikon aikana!

Herkullista loppuviikkoa!

*

Joko seuraat Hiirkoskea 



Lähetä kommentti