13.7.2017

Karannut mehiläisparvi

Meillä on nähty saukkoa, kettua, supikoiraa, pieniä ja isoja lintuja kuten harmaahaikaroita ja haukkoja, valkohäntäpeuraa, ja vaikka mitä muuta.
Ja sitten on nämä joita ei ole nähty, mutta muuten tiedetään pihassa käyneen. Kuten ilvekset joiden tassun jälkiä on nähty monena talvena. Ja eräänä talviyönä on kuunneltu kuinka ilves talon nurkalta huuteli vastarannalle toiselle ilvekselle. Seuraavana talvena joen varressa kulki useammat ilveksen jäljet joista kahdet olivat pennun jäljet, joten olivat huhuilijat tainneet toisensa löytää.

Joka kerta tällaiselle entiselle kaupunkilaiselle jonkin talitinttiä erikoisemman eläimen näkeminen tai kuuleminen on todella sykähdyttävää. Ja nyt viimeisin lisäys tähän luontokappaleiden listaan on mehiläiset.Toissa viikonloppuna kesken pihahommien mies huomasi pajukossa jonkin mustan möykyn. Lähempi tarkastelu osoitti sen olevan mehiläisparvi. Ei muuta kuin soitto lähimmälle mehiläistarhaajalle, ja parin tunnin päästä pihaan asteli mies valkoisissa haalareissa ja verkkohattu kainalossa.

Häneltä saimme kuulla, että karkulaisparvet ovat yleisiä näin kesäisin. Mehiläiset eivät Suomessa elä luonnonvaraisena ja parvet ovat aina karanneet mehiläistarhalta. Kooltaan tuo meidän pihaan lehahtanut parvi ei kuulemma ollut kovin iso, vain noin tuhatkunta mehiläistä. Isoimmissa karkulaisparvissa kun saattaa olla 50 000 - 80 000 mehiläistä, huh!
Parveilu on mehiläisten luontainen tapa lisääntyä, eli pesästä lähtee vanha kuningatar työläistensä kanssa etsimään uutta pesäpaikkaa. Jos pihaan sattuu tällainen karkulaisparvi lehahtamaan, niin kovin kauaa ei asiaa kannata ihmetellä. Mehiläiset kun etsivät ahkerasti uutta pesäpaikkaa ja savupiippu on tähän hyvin otollinen paikka. Ja savupiipusta mehiläisten häätäminen ei sitten olekaan kovin helppo juttu.


Me olimme onneksi riittävän nopeita, ja nyt mehiläisparvi odottelee uudessa pesässään siirtoa muualle. Miehen kanssa hetken kyllä mietimme, että mitä jos pitäisimmekin pesän, mutta ei taida tästä arjen ja remontin pyörityksestä enää löytyä mehiläispesän kokoista aukkoa, vaikka ajatuksena olikin aika mielenkiintoinen. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa...

Vaikka emme näitä pörriäisiä nyt pidäkään, niin vanhan uskomuksen mukaan pihaan lehahtanut mehiläisparvi tuo talolle onnea, joten kiva kun kävivät pyörähtämässä!
Ja hei, jos kiinnostaa nähdä parven surinaa, niin käykää kurkkaamassa instagramin puolelta!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti