Second Hand - asu syksyyn ja asiaa kierrätyksestä

27.9.2019

Syksyiseen perjantai-iltaan vähän vaatejuttua, kierrätettyä sellaista!


Minä, lama-ajan lapsi, olen tottunut kirppiksiltä osteluun jo nuorena. Tuohon aikaan kirppiksiltä ostaminen taisi olla toisille hävettävää, mutta minä en ole koskaan ajatellut asiaa niin. Alle parikymppisenä, boheemiin tyyliini löytyi paljonkin vaatteita kirppiksiltä, ja Helsingissä Vallilan makasiinien sekä Hietsun torin viikonloppukirppiksiä tuli koluttua usein. Tuolloin löydetyistä nahkalaukuista muutamat ovat vieläkin käytössä. Ja olisivatpa muuten sopineet tähänkin asuun hienosti!

Jossain vaiheessa siirryin enemmän nettikirppisten maailmaan, mutta muutamien hutiostosten jälkeen innostus nettikirppistelyä kohtaan alkoi hiipumaan. Oma tyylikin muuttui siinä samalla vähän klassisempaan suuntaan, eikä sopivaa vaatetarjontaa enää löytynyt niin hyvin. En edelleenkään oikein osaa käyttää nettikirppiksiä vaatteiden ostoon, vaikka erilaisten kauppapaikkojen tarjonta on 15:sta vuodessa kasvanut hurjasti.
Lasten saannin jälkeen hyvin istuvia vaatteita ei ole enää yhtä helppo löytää kuin aikoinaan kaksikymppisen 34 kokoiselle kropalle, joten mielelläni sovitan vaatteet ennen ostopäätöstä. Porvoosta olenkin löytänyt ihanan kirppiksen, tai ehkä ennemminkin second hand kaupan, Bohemian, josta harvemmin astun ulos tyhjin käsin. Ja viime kerralla löytyi syksyyn kokonainen vaatesetti ja vähän muutakin!Ensimmäisenä bongasin Barbourin takin, joka ei ollut kuulemma ehtinyt vanhettua rekillä kuin tunnin verran. Takki oli selvästi ollut jollekin se hutiostos, koska oli ihan käyttämätön. Ja hinta takilla oli erittäin sopiva, 44€! Minulla on toinenkin Barbourin takki, käytettynä ostettu, ja tämän merkin takkien tiedän kestävän aikaa ja käyttöä. Takissa oli vielä ihana perinteinen englantilainen ruutuvuori sekä kauluksessa pehmeää vakosamettia. Nyt maltan taas paremmin jatkaa Barbourin öljykangastakin bongailua second handinä!

Ihanat harmahtavat boy friend-farkut olivat Gantin. Farkuilla ei ollut hintaa kuin 18€ ja tiesin näistä tulevan rentojen päivien suosikkihousut. Romanttisella kukkapaidalla vaikuttaisi niskamerkin perusteella olevan ikää yhtä paljon kuin minulla, joten tämä 7€ puuvillapaita taitaa olla 80-luvun vintagea. Muutama nappi siitä oli hukkunut matkalle, mutta eiköhän minun nappivarastoista löydy jotain tilalle. Gantin pellavahuivi löytyi muutaman korttelin takaa Kellarikirppikseltä, josta yleensä teen ennemminkin sisustuslöytöjä.

Tuolta Bohemia reissulta mukaan tarttui myös kaksi liiviä (kyllä liivit ovat taas palaamassa) ja yksi pellavapaita. Laskun loppusumma kuudelle vaatteelle oli 129€. Tuolla euromäärällä en olisi saanut edes tuota Barbourin takkia kaupasta!

Asenne käytettyjen vaatteiden ostamiseen ja pitämiseen on muuttumassa koko ajan positiivisempaan suuntaan. Vielä minun nuoruudessa, 90-luvulla, kirppiksiltä ostamisen koettiin kertovan perheiden taloudellisesta tilanteesta, mutta nykyään kirppiksillä ja second hand liikkeissä ostoksia tehdään monen kokoisilla kukkaroilla. Mikä on hieno asia! Erityisesti naisen elämässä vartalon muutokset pakottavat uudistamaan vaatekaappia aika ajoin, ja vaatteiden kierrättäminen on siihen hyvinkin järkevä vaihtoehto. Vaikka itselle oma tyyli on jo nykyään aika selvä, niin uuteen vartalomalliin tottuminen on tuonut vaatekaapin uudistukseen haasteita. Uuden mallisia vaatteita on kuitenkin pienempi kynnys ostaa kierrätettynä. Ja jos ne eivät tunnukaan omilta voi ne taas laittaa kiertoon, jolloin vaatteen "vuokra" on jäänyt monesti aika pieneksi.Pidetään huolta uusista ja vanhoista vaatteistamme, ja kun ne eivät enää tunnu omilta, laitetaan ne kiertoon jollekin sopivammalle! 
Ja jos Porvooseen satutte, niin suosittelen kurkkaamaan Bohemian tangot!

Terveisin//
Vaatetusalan ammattilainen, joka työssään varmistaa, että tähän maailmaan tehdään mahdollisimman laadukkaita vaatteita, joita voi helposti kierrättää useammalle käyttäjälle!

*

Joko seuraat Hiirkoskea 

Lähetä kommentti