Villiintynyt puutarha

11.6.2019

Heippa täältä vihreyden keskeltä!


Täällä bloginkin puolella olen monesti "puhunut" meidän talon ympäristöstä pihana, vaikka voisihan tätä kai kutsua myös puutarhaksi - villintyneeksi sellaiseksi.
Puutarhaksi kutsutaan aluetta jossa vuorottelevat puut, pensaat ja kukkaistutukset luoden rauhallisen ulkotilan. Monesti näiden lisäksi puutarhassa kasvaa myös hedelmäpuita ja marjapensaita. 
Meidän puutarhasta löytyy näitä kaikkia edellä mainittuja, mutta myös, ei niin toivottuja, umpeen kasvaneita rikkaruohoalueita. Istutukset ja rikkaruohot ovat päässeet sulautumaan yhdeksi massaksi, ja meidän puutarha kaipaisikin kovan kitkemisen lisäksi selkeämpiä raameja. Raameja olemme rakentamassa kivenlohkareista, joilla pengerrämme rinteisiin istutusaltaita ja rajaamme alueita toisistaan. Minun voimillani ei näitä kivenlohkareita pyöritellä, joten kivihommat kasautuvat miehelle ja minä yritän parhaani mukaan raivata rikkaruohoja pois pengerrysten tieltä. 
Viikonloppuna kuljin kameran kanssa ja tein kuvainventaariota  pihalla kasvavista perennoista. Lajeja laskiessa taisin päästä lähelle neljääkymmentä ja jos vielä koristepensaat otetaan mukaan niin kukkivia lajeja on pitkälti yli viisikymmentä. Ihan kivasti jo tuollakin perenna määrällä saa täytettä uusiin kukkapenkkeihin  ja pensailla saa rajattua puutarhan tiloja lisää. 
Talon edustalla olevia istutusaltaita kutsun pelastuspenkeiksi, joihin siirtelen perennoja turvaan rikkaruohojen seasta, ja joista perennat jatkavat matkaansa taas uusiin penkkeihin. Minulla on tapana jakaa perennoja aina siirtäessäni ne uuteen paikkaan ja ainakaan vielä ei mikään lajike ole tykännyt huonoa ahkerasta jakamisesta. Esimerkiksi lilan sammalleimun istutin penkin reunalle viime keväänä lyhyinä korren pätkinä ja jo vuodessa se on jaksanut levitä upeaksi kukkamatoksi.Puutarhan pitää olla, kukkaloiston lisäksi, myös lastenleikkipaikka ja tammen alle onkin ilmestynyt risumaja. Minulle on puolestaan mieluisaa, että saan kuivattaa pyykit ulkona ja kerätä niihin puutarhan kukkaistuoksut talteen.
Puutarhaunelmia viikkoosi!

*

Joko seuraat Hiirkoskea FacebookissaInstagramissa tai Bloglovinissa?


Lähetä kommentti