Makeita leipomisia keittiössä

12.4.2019

Poikien syntymäpäiväjuhlat ovat viikon päästä ja juhlajärjestelyt olisi tarkoitus pyöräyttää käyntiin. Koti pitää saada kuntoon tänä viikonloppuna, jotta ensi viikolla jää aikaa leipomisille.


Tarjottavat ovat vielä päättämättä ja lista pitäisi miettiä pikimmiten. Meillä on monesti työnjakona, että mies hoitaa lämpimän ruoan ja minä leipomiset. Lasten puolelta on ainakin jo esitetty toive (= vaatimus) mansikkakakusta.
Leipomisia yritän valita sen mukaan, että voin niistä jo osan valmistaa etukäteen. Joulun aikaan kokeilin ensimmäistä kertaa banaanikakkua, joka onkin sen jälkeen päässyt "useasti leivottavien" - listalle. Banaanikakku sopii hyvin näihin ennakkoon tehtäviin leipomuksiin, joten eiköhän tätäkin herkkua ole viikon päästä tarjolla.


Banaanikakun perusohje on täältä, ja taikinaan lisäilen mausteita oman mielen mukaan. Tällä kertaa sekaan pääsi puolukoita ja pähkinöitä. Itse rakastan näitä "kaikki sekaisin" - ohjeita, joissa paistamista lukuunottamatta, on valmistusaika  todella lyhyt.



BANAANIKAKKU

2 kananmunaa
2dl sokeria
2 banaania muussattuna (tummuneet ovat parhaimpia)
2tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl vaniljasokeria
0,75dl kuohukermaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
125g voita sulatettuna

n. 1/2 tl kanelia (minä käytän aitoa kanelia jossa voimakkaampi maku)
n. 1tl kardemummaa
1dl puolukoita
n. 0,5 dl murskattuja pähkinöitä (käytin pekaanipähkinöitä)

*

Kaikki aineet vain sekaisin. 
Valuva taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan,
ja paistetaan 200 asteessa n. 1h.

Jätän kakun mieluummin liian kosteaksi kuin paistan liian kuivaksi, ja tämän voi jokainen päättää oman maun mukaan.
Kakun pintaa kannattaa tarkkailla, koska pinta tummuu helposti liikaa. 
Noin puolessa välissä paiston aikana laitankin kakun päälle leivinpaperin estämään tummumista.

*

Vinkkinä vielä, 
että olen käyttänyt aina hieman isompaa silikonista kakkuvuokaa (olisikohan n. 1,5 litran vuoka?).
Jos paistaa perinteisemmissä kakkuvuoissa saattaa taikinan joutua jakamaan kahteen vuokaan, mutta en tosiaan tätä ole vielä kokeillut.


Jäähtyneen kakun pinnalle ripottelen tomusokerihunnun, joka tuo esille kakun kauniin muodon. Taikinan alkuperäistä sokerin määrää olen hieman pienentänyt tämän makean tomusokerihunnun takia. Kakku maistuu parhaimmalle seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet tasaantua jääkaapissa, mutta meillä ei koskaan malteta odottaa sinne asti ;)  


Ennen synttärihulinoita yritän ehtiä teille vielä näyttämään uusimmat lautaset,
 jotka löysin Marimekon ystävämyynnistä!

Makeaa perjantaipäivää!


Lähetä kommentti